Odessa Şehri – Ukrayna Odessa

Sadece 200 yıllık bir geçmişe sahip yaşıyla ters orantılı bir büyüklüğe sahiptir. Güney Ukrayna’nın Karadeniz kıyıları boyunca uzanan bu büyük liman kenti a

Sadece 200 yıllık bir geçmişe sahip yaşıyla ters orantılı bir büyüklüğe sahiptir. Güney Ukrayna’nın Karadeniz kıyıları boyunca uzanan bu büyük liman kenti aynı zamanda bir liman şehri, sanayi ve iş merkezidir. 2010 sayımına göre 1.052.101 nüfusa sahip olan ve karadeniz’de limanı ile de bilinen Odessa kenti aynı zamanda Odessa bölgesinin de baş kentidir. Kiev ve Kharkiv’den sonra 3. en büyük Ukrayna şehridir. önemli bir demir yolu kavşağı ve otoban bağlantı noktası olup aynı zamanda önemli bir endüstriyel, kültürel, bilimsel ve tatil merkezidir.

Tahıl, şeker, makine, kömür, petrol ürünleri, çimento, madenler, hint keneviri ve kereste, Odessa limanında ticareti yapılan en önemli ürünlerdir. Odessa, aynı zamanda, askeri bir üstür ve balıkçılık ve antarktik balina avcılığının da ana üssüdür. şehirde, gemi inşaası, petrol rafinesi, makine inşaası, metal işçiliği, gıda üretimi, kimyasal madde üretimi, giyim, ağaç işçiliği, makine yedek parçaları, hint keneviri ürünleri ve ipekçilik gelişmiştir. pek çok büyük sağlık merkezleri de şehir çevresindedir. 1865 yılında kurulmuş bir üniversitesi, 1809 yılında inşa edilen bir opera ve bale tiyatrosu, 1825 yılında yapılan bir tarih müzesi, 1830 yılında inşa edilen bir belediye kütüphanesi, 1871 de inşa edilen bir astronomik gözlem evi, 1883 – 1887 yılları arasında inşa edilen bir opera binası, ve 1898 yılında yapılan bir resim galerisi vardır. halkı, Ukraynalılar, Ruslar, Yahudiler ve yunanlıların ağırlıklı olduğu kozmopolit bir yapıya sahiptir.

Pantelejmonowski Kirche Odessa.jpgŞehrin, 3. ve 4. yüzyılda ortadan kalkan antik milet-yunan kolonisinin yerini doldurmakta olduğu söylenir. 14. yüzyılda, litvanya egemenliği altındaki şehir, khadzi-bei (gazi bey) adı ile anılan bir kırım tatar kalesi ve ticaret merkezi olmuştur. 1764 yılında buraya limanı korumak için “yeni dünya” adında bir kale kuran türkler tarafından alınmış, 1789 yılında ise rusların eline geçmiştir. 1792 yılındaki jassy anlaşması ile, Türkler dniester ve buh arasıdaki odessa’nın da içinde olduğu bölgeyi buraları tekrar bir kale, ticari bir liman, ve deniz üssü olarak inşa eden ruslara bıraktılar. şehir, bu kalenin etrafında çok kısa bir sürede ukrayna’nın tahıl ticareti merkezi olarak gelişti. 19. yüzyılın ikinci yarısında demiryolunun gelmesi ile şehrin önemi daha da arttı. 1819 – 1849 yılları arasında serbest limandı, ve 1866 yılında kiev, kharkiv ve romanya şehri olan jassy ile demiryolu bağlantısı kuruldu.

Sonrasında da, endüstrileşme başladı. odessa, bulgar ve yunan vatansever göçmenlerinin, ukrayna kültürel ve milli hareketinin, yahudi kültürünün, çalışma hareketinin ve sosyal demokrasinin merkezi olmuştur. şehirdeki ilk işçi organizasyonu 1875 yılında kurulmuştur. odessa, 1905 deki potemkin zırhlısı denizcilerinin yaptığı ayaklanmanın da olduğu yerdir. türkiye, 1. dünya savaşında çanakkale boğazını müttefiklere kapatınca odessa limanı da kapandı ve daha sonra türk donanması tarafından bombalandı. ardından 1917 bolşevik devriminde, kızıl ordu 1920 yılında gelip de şehri generalden teslim alıpsovyetler birliğine katana kadar art arda merkezi güçlerce işgal edildi : fransızlar, kızıllar, beyazlar… rus iç savaşı sonrasında, odessa 1921 – 1922 yıllarındaki kıtlıkta çok büyük sıkıntılar çekti.

Passage Odessa.jpg 2. dünya savaşı sırasında, ekim 1941 de, şehir romen ve alman kuvvetlerinin eline geçti. sovyet ordusu sayesinde bağımsızlığını kazandığı 1944 nisanına kadar, transnistra’nın başkenti sıfatı ile romanya’nın yönetimi altındaydı. bu dönemde, işgalciler tarafından pek çok bina yıkıldı ve söylentilere göre çoğu yahudi olmak üzere 280.000 sivil katledildi ya da yurtdışına sürüldü. günümüzdeki odessa, çevresindeki kasabalarıyla birlikte 2.5 milyon kişilik bir şehirdir. limanı gören teras misali bir tepe üzerine kurulmuştur. iklimi yumuşak ve kurudur. ortalama sıcaklıklar, ocak ayında – 2 derece, temmuzda ise 22 derece civarıdır. sadece 35 cm yağış alır. sağlık amaçlı pek çok tesisi vardır.

Şehirde en çok konuşulan dil rusça’dır. ukraynaca da resmi dildir ve pek çok tabela bu dildedir. ruslar odessa’yı “odessa” olarak, ukraynalılar da “odesa” olarak okurlar. odesa ayrıca “karadeniz’in incisi” , “odessa anne”, ve “güney palmira” olarak da anımsanır. TARİH 1794 yılında işgalci Ruslar Hacıbey ismine son vererek Odessa ismini vermişlerdir. Şehirde halen az miktarda da olsa Yerli Türkler ve Tatar Türkleri yaşarlar. Şehrin önemli banliyösünün ismi Tahirova da Türkler tarafından kurulmuştur. Eski Gümrük binası gibi Türklerden kalan çok az da olsa bazı binalar bulunmaktadır. Osmanlı Devletinin Kuzey Müslümanlarını Hac için Mekke’ye götürdüğü en önemli uğrak merkezidir. Ukrayna’nın en önemli liman şehridir.

NÜFUS

Karadeniz havzasının, Samsundan sonra en büyük şehridir. Odesanın Nüfusu ; 1.012.500 ‘dur. 2010 son nüfüs sayımında bu rakam 1.052.101 olarak tespit edilmiştir.
ukrayna odessa şehri odessada yaşam odessa yurtlar odessa hoteller odessa deniz odessa limanı odessa gemi bileti odessa uçak bileti odessa nüfusu odessa tiyatrosu odessa tarihi osmanlı odessa eğitim odessa üniversitesi ne zaman kuruldu odessa bağımsızlık odessa dini merkezler odessa türk işletmeler odessa türk restorantı odessa lokantalar odessa sinemaları odessa kiralık ev odessa hotelleri odessa otelleri odessa kiralık araba odessada etin kilosu odessa otobüs bileti odessa tranway bileti odessa yabancı şube müdürlüğü polis kaydı odessa marketler odessa süpermarketler odessa cafeleri odessa eğitim istanbul odessa eğitim ankara odessa eğitim kocaeli odessa eğitim izmir odessa eğitim bitlis odessa eğitim cizre odessa eğitim şırnak odessa eğitim mardin odessa eğitim hatay odessa eğitim konya odessa eğitim tokat odessa eğitim marmaris odessa eğitim antalya

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!